بسمه تعالی
کنترل پلاک دندانی در کودکان
1)پوسیدگی دندانی:
پوسیدگی دندانی و ژنژویت از جمله بیماری های دهانی شایع در کودکان است. که آنها را با مشکلات بسیاری از جمله درد ناتوانی در جویدن غذا، سوء تغذیه مشکلات زیبایی روبه رو میسازد.
درمان این بیماری ها پرهزینه و زمانبر است. یکی از راهکارهای پیشگیری از این دو بیماری حذف پلاک میکروبی از سطح دندان ها است. بهداشت دهان کودکان با رویش اولین دندان شیری آغاز میشود. در ابتدا تمیز کردن دندان ها توسط والدین صورت گرفته ولی از زمانی که کودک توانایی بدست گرفتن مسواک را پیدا میکند خود نیز میتواند در این امر مشارکت کند.
مسواک کودکان سر کوچک تری دارد تا بتواند با دهان او انطباق داشته باشد.
دسته مسواک نیز کوتاه تر است اما باید قطورتر باشد تا کنترل مسواک راحت تر شود.
2) تکنیک های مسواک زدن:
از آنجایی که کودکان توانایی لازم برای انجام تکنیکهای مسواک زدن را ندارند دو تکنیک ساده برای انها توصیه شده است. روش فونس و هوریزونتال اسکراب.
اینکه کدام روش بردیگری ارجحیت دارد مشخص نشده است. بعضی از مطالعات نشان دادند که روش هوریزونتال در کودکان پلاک بیشتری را از سطح دندان بر می دارد.
محققان دیگر عقیده دارند که روش فونس برای کودکان ساده تر است. توانایی آموزش روشهای دیگر از حدود سن ۸ سالگی در کودک ایجاد میشود و زمان مناسبی برای شروع اصلاح روش مسواک زدن است. استفاده از مسواک برقی در کودکان بدلیل عدم نیاز به مهارت دستی بالا و همچنین ایجاد انگیزه میتواند موثر باشد کودکان با بیماریهای خاص از مسواک برقی سود بیشتری میبرند.
3) تمیز کننده های بین دندانی:
سطوح بین دندانی در صورتیکه با مسواک به تنهایی تمیز نشوند نیاز به وسایل تمیز کردن بین دندانی دارند.
استفاده از نخ دندان برای کودکان مشکل است و معمولا والدین این کار را برایشان انجام میدهند. به پیشنهاد دکتر رویا حامدی متخصصارتودنسی و فلوشی ارتوسرجری، استفاده از فلوس هولدر به والدین کمک میکند که این عمل را راحت تر انجام دهند.
استفاده از خمیردندان حاوی فلوراید در کودکان میتواند در کاهش پوسیدگی موثرباشد اما باید با دقت انجام شود.
از آنجایی که کودکان زیر ۳ سال توانایی خارج کردن تمام خمیر دندان از دهان را ندارند احتمال بلغ فلوراید زیاد است. از طرفی دندانهای دایمی در کودکان در حال تکامل بوده و میزان زیاد فلوراید میتواند در تکامل آنها تأثیر سوء بگذارد.
4) فلوراید:
در نواحی که میزان فلوراید آب بالاست ممکن است استفاده از خمیر دندان حاوی فلوراید در کودکان توصیه نشود. در صورتی که از خمیردندان حاوی فلوراید در کودکان استفاده شود می بایست به میزان خمیردندان دقت شود و حتما تحت نظر والدین مسواک زدن صورت گیرد تا احتمال بلع فلوراید کاهش یابد.
میزان خمیردندان فلوراید دار در کودکان زیر ۳ سال به اندازه برنج و در کودکان بالای ۳ سال به اندازه نخود توصیه شده است.