بسمه تعالی
کاربرد لیزر کم توان ضد درد در دندانپزشکی( بخش دوم )
در این مقاله قصد داریم به بررسی کاربرد لیزر کم توان ضد درد در دندانپزشکی، توسط دکتر رویا حامدی متخصص ارتودنسی و فلوشیپ ارتوسرجری، مدیر مرکز تخصصی دندانپزشکی رویال دنت قلهک و عضو هیئت علمی دانشگاه، بپردازیم. در ادامه با ما همراه باشید.
کاربرد بالینی:
ناهنجاری های TMJ(مفصل گیجگاهی فکی): پیش از آغاز درمان تشخیص مشکل ضروری است. یک مورد جالب از کاربرد لیزر در کاهش سریع کشش و درد روی عضلات مفصل گیجگاهی فکی است. در موارد درد مفصلی نیز از لیزر می توان به عنوان یک درمان کمکی استفاده کرد.
حساسیت عاجی:
به پیشنهاد دکتر رویا حامدی مدیر مرکز تخصصی دندانپزشکی رویال دنت قلهک، گرچه می توان از مواد گوناگونی برای درمان افزایش حساسیت عاجی استفاده نمود، اما در موارد مشکل تر می شود از لیزر کمک گرفت.
مراقبت پس از کشیدن دندان و درمان های روی استخوان:
تاباندن اشعه روی محل کشیدن دندان قبل و پس از جراحی مفید است. همچنین اثر بخشی سریع تر بی حسی موضعی و کاهش خونریزی حین و پس از کشیدن دندان خواهد شد.
ارتودنسی:
از لیزرتراپی در ارتودنسی، عمدتا در هنگام جابجایی دندان ها و با هدف بهبود وضعیت فانکشنال بافتی و افزایش مقاومت آن در مقابل التهاب (بهبود جریان خون، متابولیزم، استخوان سازی و …)پیشگیری از عوارض ثانویه (التهاب پیشرفته، نکروز بافتی، اختلالات عصبی، …) کاهش مدت درمان جابجایی و ردیف کردن دندانها و تامین ثبات دندان های تحت درمان قرار گرفته استفاده می شود.
با استفاده از این امکان، درمان های ارتودنسی در گروه های سنی بالاتر هم نتیجه بخش تر می شود.در بیمارانی که به دلیل بهم ریختگی دندانی شدید , زیاد دچار عفونت و التهاب لثه هستند یا به علت جرم و عدم رعایت بهداشت نیاز به دریافت درمانهای اولیه هستند و قبل از شروع ارتودنسی، لیزرتراپی جهت جلوگیری از بروز التهاب توصیه می شود.
بنابر توصیه دکتر رویا حامدی متخصص ارتودنسی، در طول مدت درمان، به هنگام مراجعه بیمار به پزشک جهت کنترل کار، می توان از اشعه لیزر در ناحیه جابجایی دندان ها و با هدف تسریع این روند و جلوگیری از عوارض آن استفاده نمود. در دوره تثبیت دندان ها (درمان نگهدارنده )، تقویت پروسه استخوان سازی بافتی، تثبیت موقعیت ریشه دندان های جابجا شده و جلوگیری ازجوش فک شدن دندان، لیزرتراپی انجام می شود .
هرپس لبی (تبخال) :
در نوجوانان و بزرگسالان عفونت ویروس هرپس در لب ها بسیار شایع است. علايم آن می تواند از یک ناراحتی ساده تا درد شدید نمایان شود. کاربرد لیزرهای نرم اثر درمانی مشابه کاربرد آسیکلوویر نشان داده شده است به شرطی که در زمان های سکون مابین حملات ویروس استفاده شود.
تابش لیزر باعث ناپدید شدن تاولها پس از 3-2 روز با حداقل ناراحتی می شود که نسبت به دوره معمولی 14-8 روزه آن بسیار کوتاه تر است. لیزرهای کم توان برای کاهش تناوب بروز و خطر عود این ضایعات نیز به کار برد. درمان ضایعات زوستر و نورالژی پس از هرپس نیز امکان پذیر است.
زخم های آفتی:
لیزرهای کم توان با خاصیت کاهش درد و توانایی در کوتاه کردن دوران ترمیم راه حل مناسبی برای درمان آفت هستند.
التهاب مخاط:
بیمارانی که تحت رادیوتراپی یا شیمی درمانی قرار گرفته اند دچار ضایعات التهابی در مخاط می شوند. موکوزیت دردناک است و گاهی متخصص آنکولوژی را مجبور به کاهش دز یا تعداد جلسات درمان می نماید. نور لیزرهای قرمز را می توان برای کاهش جلسات درمان می نماید. نور لیزرهای قرمز را می توان برای کاهش حساسیت حاصل از موکوزیت یا به شکل پروفیلاکسی قبل از آغاز رادیوتراپی مورد استفاده قرار می گیرد.
بیحسی دائمی گوشه لب:
یکی از خطرات مهم انواع جراحی های دهان آسیب عصب خصوصا روی عصب فک تحتانی و بی حسی حاصل از آن است. اگرچه اکثر این مشکلات موقتی است. در مواردی نیز ناهنجاری به طول می کشد یا حتی دائمی خواهد شد. به پیشنهاد خانم دکتر رویا حامدی متخصص فلوشیپ اتوسرجری، کاربرد لیزرهای کم توان پس از پارستزی یا به شکل پروفیلاکتیک پس از جراحی در ناحیه در خطر می تواند در کاهش مشکلات موثر باشد.