بسمه تعالی
پرسش و پاسخ بیماران نیازمند پیوند استخوان و بافت نرم (بخش اول)
در بخش های قبلی این مقاله به پرسش های بیماران نیازمند پیوند استخوان و بافت نرم و پاسخگویی به آنها توسط سرکار خانم دکتررویا حامدی متخصص ارتودونسی و فلوشیپ اتوسرجری، عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی و مدیر مرکز تخصصی دندانپزشکی رویال دنت قلهک پرداختیم . اکنون توجه شما را به ادامه مطالب جلب می نماییم .
آیا بعد از جراحی پیوند لثه رنگ آن همرنگ لثه دندانهای کناری می شود؟
برای پیوند سینوس از مواد مختلفی استفاده شده است که با توجه به زمان ترمیم در نظر گرفته شده بین ۸-۴ ماه موفقیت همگی آنان مطلوب گزارش شده است. برای انتخاب نوع ماده پیوندی با درمانگر خود مشورت نمایید.
لثه تحلیل رفته کنار ایمپلنت را میتوان بازسازی کرد؟
هر چند در بسیاری از موارد امکان بازسازی لثه در اطراف ایمپلنت قابل انجام بوده با موفقیت قابلی قبول همراه است اما بازسازی لثه در اطراف ایمپلنت بخاطر شرایط متفاوت نسبت به دندان طبیعی کمی پیچیده تر و در موارد پیشرفته غیر قابل پیش بینی است.
چند روش برای پیوند لثه وجود دارد؟
روشها و مواد متنوعی برای اصلاح شکل و ابعاد لثه در دسترس است که استفاده از هر روش به نوع مشکل موجود و تجربه درمانگر بستگی دارد. به طور کلی در پیوند لثه یا از بافت بدن خود فرد استفاده میشود و یا از مواد پیوند مصنوعی در نهایت انتخاب روش جراحی به عهده جراح است. هر چند در مواردی که روشهای مختلف نتایج یکسان را بدنبال دارد بهتر است نظر بیمار خواسته شود. بنا بر نظر دکتر رویا حامدی متخصص فلوشیپ اتوسرجری، گاهی لازم است که از بافت لثه محکم سقف دهان و یا ناحیه بی دندان فک استفاده شود و در مواردی هم که حجم پیوند مورد نیاز زیاد باشد پیوندهای مصنوعی کارساز خواهند بود. سقف دهان لثه ناحيه دهنده نیز پس از دو تا سه هفته ترمیم خواهد شد.
پیوند لثه چیست؟
بافت لثه بدلیل خصوصیات منحصر به فرد بافت شناختی که دارد بهترین واکنش را در برابر بیماریهای عفونی – التهابی نشان میدهد. در صورتی که بافت نرم اطراف دندان یا ایمپلنت از نظر ابعاد با ضخامت ناکافی باشد. پیوند لثه تجویز میشود تا ضخامت و ابعاد بافت نرم اضافه شود. در موارد تحلیل لثه نیز باید اقدام به پوشش سطح عریان ریشه دندان یا سطح ایمپلنت نمود.
آیا قبل از ارتودنسی باید پیوند لثه انجام دهم؟
در صورتی که ابعاد لثه در اطراف دندانها مناسب نباشد بهتر است پیش از وارد آمدن نیروهای ارتودنسی به دندانها اقدامات درمانی مناسب همچون پیوند لنه انجام گیرد تا از بروزمشکلاتی همچون تحلیل لثه جلوگیری شود.
لثه مصنوعی چیست؟
لثه مصنوعی یک بافت مصنوعی سازگار با بدن است که از بدن فرد دیگر و یا حیوان گرفته شده و پس از گذشتن از پروسه های پیچیده و استریلیزاسیون کامل به عنوان ماده پیوندی قابل استفاده میباشد. در این شرایط دیگر نیازی نیست ناحیه دیگری از بدن همچون کام سقف دهان برای برداشتن بافت پیوندی مجروح شود در مواردی که موفقیت این مواد مانند پیوندهای طبیعی تهیه شده از خود بیمار باشد کاربرد آن توصیه میشود چرا که ناراحتی کمتری را به بیمار تحمیل مینماید برای انتخاب ماده طبیعی یا مصنوعی پیوند لثه با درمانگر خود مشورت نمایید.
چرا لثه های من عقب رفته (تحلیل رفته) است؟
نظر دکتر رویا حامدی متخصص ارتودنسی و مدیر دندانپزشکی رویال دنت قلهک این است که :
دلایل بسیار زیادی برای تحلیل لثه وجود دارد که از مهمترین آن میتوان به روش غلط سواک زدن مسواک نامناسب بیماریهای لثه موقعیت نامناسب دندان در استخوان فک روکش های نامناسب ، دندانی ضخامت نامناسب لثه حرکات نامناسب دندان در طی درمان ارتودنسی و … اشاره نمود.
آیا لثه هایم که عقب رفته (تحلیل رفته) است درمان میشود؟
بازسازی لثه تحلیل رفته کنار دندان به عوامل بسیاری همچون علت وسعت شکل و ناحیه تحلیل و نیز روش جراحی بستگی دارد تحلیل لثه به خودی خود بر طرف نمی شود. برای بازسازی بافت از دست رفته باید پیوند لثه انجام گیرد. در مواردی که دندان دچار جابجایی شده با استخوان و لثه بین دندانی تخریب شده باشد امکان پوشش کا کامل سطح عربان ریشه وجود ندارد و تنها میتوان به تقویت لثه موجود و پیشگیری از بدتر شدن ضایعه اقدام نمود.
لثه تحلیل رفته کنار دندان را میتوان بازسازی کرد؟
بازسازی لثه تحلیل رفته کنار دندان به عوامل بسیاری همچون علت وسعت شکل و ناحیه تحلیل و نیز روش جراحی بستگی دارد انجام برخی از پیوندهای لثه به منظور تقویت الله موجود و برای جلوگیری از ادامه روند تحلیل و برخی دیگر برای پوشش سطح ریشه عریان شده تجویز میشود.
آیا با پیوند لثه روی ریشه دندانم پوشیده میشود؟
پوشش ریشه به بسیاری از موارد همچون دلیل تحلیل لثه مدت زمان شکل و وسعت تحلیل و…. بستگی دارد و معمولاً با موفقیت بالایی همراه است اما در همه روشهای درمانی پیوند لثه که با هدف پوشش روی ریشه دندان تحلیل رفته انجام میشود ممکن است پوشش صد در صدی صورت نپذیرد و حتی در مواردی ممکن است در دو یا چند جلسه این کار انجام شود. در برخی موارد هدف از جراحی پیوند لثه پوشش سطح ریشه نیست بلکه جلوگیری از روند تحلیل لثه است.