بسمه تعالی

پرسش و پاسخ بیماران پیوند استخوان (بخش دوم)

 

بیماران پیوند استخوان

 

چرا باید پیوند استخوان در داخل جو فضای سینوس من انجام گیرد؟

در مواردی که ارتفاع مناسب و کافی استخوان برای قراردهی یک ایمپلنت با ابعاد مناسب در نواحی عقب فک بالا که در مجاورت سینوس قرار دارد وجود نداشته باشد، دیواره کف سینوس بالا برده میشود چون فضای داخل سینوس خالی است دوباره دیواره سینوس به سمت پایین بر میگردد برای بالا نگه داشتن دیواره کف سینوس از پودر استخوان استفاده می شود تا داربستی برای ایجاد استخوان جدید و ارتفاع کافی برای قراردهی ایمپلنت ایجاد نماید.

جراحی بالا بردن کف سینوس Sinus lift چگونه انجام میشود؟

به پیشنهاد دکتر رویا حامدی متخصص ارتودنسی، روشهای مختلفی برای افزایش ارتفاع استخوان در خلف فک عقب دهان برای بلند نمودن و بالا بردن کف سینوس وجود دارد رایج ترین آنها شامل بالا بردن دیواره کف سینوس مسير رأس استخوان همزمان با کاشت ایمپلنت روش بسته و بالا بردن دیواره کف سینوس با دسترسی از طریق دیواره طرفی استخوان روش باز با یا بدون کاشت همزمان ایمپلنت می باشد. انتخاب یکی از این روشها به ارتفاع و کیفیت استخوان موجود و اندازه ایمپلنتهایی که برای بازسازی دندان از دست رفته انتخاب شده است بستگی دارد.

منشا مواد پیوندی از کجاست؟

منشا مواد پیوندی میتواند از بدن خود فرد از انسانی دیگر از بدن انواع حیوانات مانند گوساله است و یا بصورت سنتتیک و ساخته شده در صنعت باشد هر کدام از این انواع پیوند دارای مزایا و محدودیتهای خاص خود است. برای اطمینان از کیفیت و نوع ماده پیوندی مناسب برای شما با درمانگر خود مشورت نمایید.

مواد پیوندی استخوان چیست؟

به موادی که جهت بازسازی تقویت و بازتوانی استخوان از دست رفته به کار میروند مواد پیوندی گفته میشود این مواد در شکلها و ابعاد گوناگون میباشد و منشأ آنها از انسان حیوان و یا مواد مصنوعی است با افزوده شدن آن به محل ضایعه استخوانی حجم استخوان به صورت سه بعدی در ابعاد مطلوب بازسازی میشود.

اگر همزمان با کشیدن دندان ایمپلنت بگذارم آیا باز هم نیازی به پیوند استخوان دارم؟

به توصیه ی دکتر رویا حامدی فلوشیپ اتوسرجری، در شرایط مختلف همچون نواحی مختلف دهان و نیز شکل و ابعاد حفره دندان کشیده شده موضوع متفاوت است. اما معمولا در مواردی که در اطراف ایمپلنت کمتر از ۱٫۵ میلی متر استخوان وجود داشته باشد بهتر است استخوان را بازسازی و یا تقویت نمود. در مواردی نیز که ابعاد ایمپلنت با حفره دندان کشیده شده همخوانی نداشته باشد توصیه میشود که شکاف بین این دو را با پیوند استخوان پر نماییم تا از هجوم بافت نرم و یا جمع شدگی و کاهش حجم استخوان جلوگیری شود.

چرا باید برای گذاشتن ایمپلنت استخوانم بازسازی شود؟

در مواردی که ابعاد استخوان مناسبی برای قرار دادن ایمپلنت مناسب از نظر قطر، ارتفاع و تعداد وجود نداشته باشد بهتر است استخوان بازسازی شود این بازسازی در موفقیت درمان ایمپلنت در طولانی مدت بسیار موثر خواهد بود.

 

استخوان سازی تحت کشش (Distraction Osteogenesis) چیست؟

بنابر نظر دکتر رویا حامدی مدیر مرکز تخصصی دندانپزشکی رویال دنت، با دریافت این نکته که اگر استخوان معرض کشش قرار گیرد شروع به ساخت وساز مینماید، محققان با قرار دادن دستگاه بازشونده در استخوان آن را به شکل واقعی تحت کشش قرار میدهند تا در چند هفته در بعد افقی و یا عمودی رشد نماید. برای این کار برشی در استخوان ایجاد میشود تا استخوان به دو قطعه تقسیم شود. دستگاه دیستراکتور را بر روی دو قطعه استخوان با پیچ ثابت میکنند و سپس لثه بر روی آن بخیه میشود دهانه این دستگاه که در محیط دهان باز میماند دارای پیچی است که خود بیمار میتواند هر روز آن را چرخانده و باز کند با باز شدن دیستراکتور دو قطعه استخوان از هم فاصله میگیرند و در مدت یک چند ماه استخوان جدید بین قطعه های استخوان جدا شده ساخته میشود. طول دستگاههای دیستراکتور جدید میتوانند استخوان را در هر سه بعد بازسازی نمایند. این استخوان جدید کاملا طبیعی بوده و در | این روش نیازی به کاربرد مواد پیوندی وجود ندارد. البته عمده کاربرد این دستگاه ها در بازسازی استخوان در بعد عمودی است که روشهای معمول بازسازی با مواد پیوندی کارایی کمتری دارند.

Bone splitting  چیست؟

در مواردی که عرض استخوان نازکتر یا تراکم استخوان بیشتر از آن باشد که قابلیت اتساع داشته باشد میتوان با ایجاد شکافی در قله آن استخوان را باز نمود تا بتوان ایمپلنت را در محل قرار داد به این نوع جراحی اسپلیت کردن استخوان میگویند که مانند اکسپنشن استخوانی نیاز به کاربرد مواد پیوندی و غشای محافظ برای تقویت استخوان باز شده دارد. اگر فرصت ۳-۲ ماهه برای یکپارچگی با استخوان برای ایمپلنتهایی که در استخوان طبیعی کاشته میشود لازم است در موارد اکسپنشن و اسپلیت استخوانی توصیه میشود که زمان طولانی تری را برای ترمیم ایمپلنتهای کاشته شده اختصاص دهیم. بنابراین در این گونه درمانها حدود ۶-۴ ماه فرصت لازم است تا ایمپلنتها آماده بارگذاری و ساخت پروتز گردند. در مورد زمان کلی درمان و تاریخ آغاز ساخت پروتز با درمانگر خود مشورت نمایید.

اتساع استخوان چیست؟

اتساع استخوان که به اکسپنشن معروف است نوعی بازسازی استخوان در بعد افقی است که برای استخوانهایی با کیفیت خاص و حداقل عرض ۳ میلیمتر ممکن است. در این روش با استفاده از پیچهای مخصوص به نام اکسپندر استخوان را متسع مینماییم تا فضای کافی برای کاشت ایمپلنت فراهم شود به همین دلیل است که میتوان به عنوان مثال در استخوانی با عرض اولیه ۳ میلی متر ایمپلنتی با قطر ۴-۳ میلی متر قرار داد. بدیهی است که با این کار استخوان ضعیف میشود و نیاز به تقویت با مواد پیوندی دارد بنابراین قرار دادن پیوند استخوان و غشای محافظ در این موارد لازم است.

 

بازسازی و تقویت کانتور استخوان چیست؟

در مواردی استخوان در حدی است که میتوان ایمپلنت را در داخل آن قرار داد اما ضخامت کافی استخوان طبیعی بر روی ایمپلنت کاشته شده باقی نمانده و در مواردی حتی پیچ های ایمپلنت نیز پیدا است. در این زمان باید از مواد پیوندی دیر جذب برای ایجاد افزایش حجمی ماندگار استفاده نمود تا نمای برآمدهای مشابه ریشه دندان طبیعی بر روی ایمپلنت ایجاد شود. بهترین مواد برای این هدف پیوندهای استخوانی است که دارای منشا حیوانی یا صنعتی باشند. در صورت انجام ندادن این نوع درمانهای تکمیلی امکان نازیبایی بافت نرم کنار پروتزهای ایمپلنتی تحلیل لثه و بروز التهاب و عفونت در آینده وجود خواهد داشت.

ضمن سپاس از همراهی و توجه شما عزیزان لطفا جهت مطالعه باقی مطالب، به بخش های بعدی این مقاله در سایت مراجعه نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید