در بخش اول این مقاله به پرسش های متداول بیماران ایمپلنت پرداختیم. اکنون در بخش دوم ، به بررسی ادامه پاسخ گویی به سوالات شما عزیزان توسط خانم دکتررویا حامدی متخصص ارتودنسی و مدیر مرکز دندان پزشکی تخصصی رویال دنت قلهک میپردازیم:
بیماری های اطراف ایمپلنت چیست؟
روند و سیر بیماریهای اطراف ایمپلنت معمولاً شبیه بیماری های اطراف دندان است. در ابتدا بافتهای نرم اطراف ایمپلنت ملتهب میشوند که به این حالت موکوزیت اطراف ایمپلنت میگویند این التهاب با افزایش بهداشت دهان و دندان و مراقبتهای بهداشتی از بین میرود در صورتی که التهاب بافت نرم اطراف ایمپلنت به بافتهای زیرین و استخوان اطراف ایمپلنت منتقل شود و باعث تخریب و تحلیل استخوان شود به آن پری ایمپلنتایتیس میگویند این مرحله از بیماری باید توسط دندان پزشک و یا تیم تخصصی درمان شود.
آیا بیماری های اطراف ایمپلنت قابل درمان است؟
بله بیماری های اطراف ایمپلنت های دندانی قابل درمان است. در مواردی که التهاب اطراف ایمپلنت باعث تخریب و تحلیل استخوان شود معمولا درمان های جراحی باید انجام شود تا سلامت به ایمپلنت بازگردد.
چگونه میتوانم ایمپلنت های دندانی خود را تمیز کنم؟
اساس رعایت بهداشت اطراف ایمپلنت و تمیز کردن آنها همانند دندان طبیعی است. البته بدیهی است تمیز کردن ناحیه بین ایمپلنت ها و نیز ناحیه بین ایمپلنت و دندان طبیعی حساسیت بیشتری دارد و دقت بیشتری میخواهد.
مسواک های بین دندانی علاوه بر نخ دندان این مهم را تسهیل میکنند. اخیرا وسایل کمک بهداشتی مخصوص تمیز کردن اطراف ایمپلنت نیز طراحی شده است که در بازار وجود دارند و با فشار آب به تمیز کردن اطراف دندان و ایمپلنت کمک میکنند.
پس از درمان ایمپلنت اغلب با چه فاصله زمانی باید به دندان پزشک خود برای کنترل و تمیز کردن تخصصی مراجعه کنم؟
دندان پزشک شما یک برنامه ریزی دقیق برای مراجعات بعدی به شما ارائه خواهد کرد. این توالی مراجعات به شرایط دهان و دندان و سلامت کلی بدن شما بستگی دارد. مثلاً اگر شما دندانهای خود را به دلیل بیماریهای پریودنتال از دست داده باشید لازم است که حداقل هر ۳ ماه یکبار برای کنترل و تمیز کردن تخصصی ایمپلنت و درمانهای نگهدارنده و حمایتی به دندان پزشک خود مراجعه کنید.
آیا سیگار کشیدن بر موفقیت درمان ایمپلنت مؤثر است؟
سیگار کشیدن همانگونه که خطر مشکلات پریودنتال اطراف دندان طبیعی را افزایش میدهد خطر ابتلا به بیماری بافتهای اطراف ایمپلنت را نیز بیشتر خواهد نمود. ترک کردن سیگار پیش از درمان ایمپلنت ضروری است چرا که باعث افزایش موفقیت درمان خواهد شد و نتایج درمان ایمپلنت را بهبود خواهد بخشید. اگر چه بیمارانی نیز بوده اند که با وجود مصرف سیگار تحت درمان ایمپلنت قرار گرفته اند اما این موضوع که سیگار کشیدن مشکلات اطراف ایمپلنت را افزایش میدهد قابل توجه است.
آیا پس از درمان ایمپلنت درد و ناراحتی زیادی را باید متحمل شد؟
در صورتی که شما مشکل یا دردی پس از درمان ایمپلنت داشته باشید با استفاده از داروهایی که توسط دندان پزشک شما تجویز میشود کاملا کنترل خواهد شد. و این شرایط در افراد مختلف متفاوت است.
آیا خطری در طی مرحله جراحی ایمپلنت وجود دارد؟
همانند تمامی روندهای درمانی برای هر درمانی خطرهایی هر چند اندک وجود دارد که به عوامل مختلف از جمله ناحیه مورد جراحی و نوع درمان ایمپلنت وابسته می باشد. تقریباً در همه افراد مشکلات قابل پیش بینی و در صورت وقوع قابل کنترل است. این مشکلات شامل کبودی ،تورم خونریزی درد و ناراحتی و ….. می باشد. مشکلات وسیع تر و بزرگتر بسیار اندک و نادر میباشد.
دوره ترمیم درمان ایمپلنت چه مدت طول میکشد؟
معمولا پیش از تحویل و قرار دادن رستوریشن و پروتز روی ایمپلنت به یک دوره ی زمانی دو تا چهار ماهه برای ترمیم استخوان و بافت اطراف ایمپلنت نیاز است. اگرچه در روش های مختلف و خصوصا در مواردی که بی دندانی در ناحیه زیبایی باشد، میتوان در همان جلسه جراحی، روکش و رستوریشن موقت بر روی ایمپلنت قرار داد.
ایمپلنت گذاری فوری چیست؟
ایمپلنت گذاری فوری یعنی همزمان که دندان کشیده میشود در همان جلسه، ایمپلنت نیز در محل دندان کشیده شده جایگذاری گردد. این روش شرایط ویژه ای دارد که توسط دندان پزشک ارزیابی میشود و در صورت فراهم بودن شرایط میتوان از این روش استفاده نمود.
میتوانم در طی روند درمانی ایمپلنت فعالیت عادی و معمول خود را انجام دهم ؟
بله! البته بهتر است در طی یکی دو هفته پس از جراحی ایمپلنت، از ورزش کردن و فعالیت های سنگین خودداری کنید.
می توانم مثل دندانهای طبیعی با ایمپلنت های دندانی غذا بجوم؟
روکش های روی ایمپلنت احساسی شبیه دندان طبیعی به همراه دارند و معمولاً شما حس نمیکنید که در دهان خود ایمپلنت دندانی دارید. ایمپلنتهای دندانی مطور ثابت در استخوان فک باقی میمانند و به شما در جویدن کمک میکنند. هر چند اطراف ریشه های دندانی الیاف نازک لیگامان پریودنتال قرار دارند که این الیاف برای دندان طبیعی در تحمل و حس فشار کمک کننده هستند، اما در اطراف ایمپلنت این الیاف حضور ندارند بنابراین از دیدگاه علمی، حس فشار و جویدن در مقایسه با دندان طبیعی در ایمپلنت متفاوت خواهد بود.
میتوانم در طی روند درمانی ایمپلنت، فعالیت عادی و معمول خود را انجام دهم؟
بله! البته بهتر است در طی یکی دو هفته پس از جراحی ایمپلنت، از ورزش کردن و فعالیت های سنگین خودداری کنید.
استفاده از ایمپلنت دندانی به حفظ دیگر دندانهایم نیز کمک می کند؟
کشیدن و از دست رفتن یک دندان باعث تغییراتی در موقعیت دندانهای مجاور و یا حتی دندانهای مقابل خواهد شد. حتی باعث میشود دندان مقابل را از حفره خود آرام آرام خارج شده و به سمت ناحیه بی دندان فک مقابل خود شرایط بافت لثه اطراف و نمای آن را تغییر میدهد و این تغییرات استعداد ابتلا به بیماری های پریودنتال (لثه ای) افزایش میدهند. این عدم تعادل عاملی است برای تجمع میکروبها و تشکیل پلاک میکروبی پوسیدگی و التهاب جابجایی و حرکت دندان که علاوه بر اینکه بر زیبایی صورت و ترتیب دندانها مؤثر است باعث تغییر نیروهای ناشی از جویدن بر روی دندانها میشود. جایگزینی دندانهای از دست رفته با ایمپلنت مانعی برای بروز این اتفاقات خواهد بود و به حفظ دندان های موجود حرکت کند. بطور کلی دندانهای ما حرکتهای کمی دارند که در تعامل با یکدیگر می باشند در واقع دندانهای مجاور و مقابل مانع حرکت آنها میشود از دست رفتن و کشیدن دندان این تعادل را به هم میزند. حرکت کردن و کج شدن دندان علاوه بر بهم خوردن نظم دندان ها کمک خواهد کرد.
اطرافیانم متوجه ایمپلنت های دندانی من خواهند شد؟
در صورت قراردهی درست ایمپلنت و روکش مناسب روی آن، ظاهری کاملا طبیعی و زیبا همانند یک دندان طبیعی به وجود خواهد آمد. چرا که روکش قرار گرفته بر روی ایمپلنت نمای یک دندان طبیعی را خواهد داشت و هیچ کس حتی نزدیکان شما نیز متوجه آن نخواهند شد.
پروتز های من متحرک خواهند بود یا ثابت؟
هر دو روش متحرک و ثابت برای پروتزهای متکی بر ایمپلنت کاربرد دارد. پروتزهای متحرک متکی به ایمپلنت راحت تر تمیز می شوند چرا که می توانند کاملا از روی ایمپلنت جدا و برداشته شوند این پروتزها ارزان تر هستند و نیاز به تعداد ایمپلنت کمتری دارند. در صورتی که میزان از دست رفتن استخوان پیشرفته و زیاد باشد، استفاده از پروتزهای متحرک متکی بر ایمپلنت علاوه بر اینکه به جویدن و صحبت کردن کمک خواهند کرد برای بازسازی و برگرداندن نمای طبیعی صورت نیز مؤثر هستند. همچنین در این روش از انجام جراحیهای پیشرفته جلوگیری میشود. بیشتر افراد استفاده از پروتزهای ثابت متکی بر ایمپلنت را ترجیح می دهند که شاید بهترین راه حل برای جایگزینی دندانهای از دسته رفته باشد؛ هر چند تمیز کردن این پروتزهای ثابت متکی بر ایمپلنت مشکل میباشد و باید با دقت بیشتر انجام شود.
آیا درست است که پروتزهای متکی برایمپلنت من نیاز به یک قسمت لثه مانند مصنوعی دارد؟
بدنبال کشیده شدن دندان استخوان و لثه در ابعاد افقی و عمودی دچار کاهش حجم میشود در قسمتهایی که دندانها برای مدت طولانی کشیده شده اند و یا با پروتزهای متحرک جایگزین شده اند، معمولاً تحلیل استخوان شدید بوده لثه و استخوان شکل طبیعی خود را از دست داده است. در موارد تحلیل وسیع و پیشرفته میتوان با جراحیهای پیشرفته استخوان و لثه را بازسازی نمود اما راه دیگر بازسازی لثه با لثه مصنوعی سرامیک یا آکریل صورتی رنگ متصل شده به پروتز متکی بر ایمپلنت است. بازسازی ناحیه بی دندان با پروتزی که قسمتی از آن نمای لثه داشته باشد با نتایج زیبا همراه خواهد بود. این بازسازی با لثه مصنوعی متصل شده بر روی پروتز دندانی، مخصوصاً در افرادی که خط لبخند آنها بالاست و هنگام لبخند لثه های آنها دیده می شود مهم میباشد بعلاوه اضافه کردن قسمت لثه ای به پروتز متکی بر ایمپلنت در حمایت لب و نیز نمای صورت و زیبایی مؤثر است.
*ضمن سپاس از همراهی وتوجه شما عزیزان لطفا جهت مطالعه باقی مطالب به بخش سوم این مقاله در سایت مراجعه نمایید.