بسمه تعالی
موضوع مقاله : مسواک
مسواک متداول ترین وسیله برای تمیز کردن سطوح دندانی و در عین حال الیاف آن وسیله ای مناسب برای حمل و رساندن فلوراید موجود در خمیردندان به سطح دندان هاست که شامل یک دسته و سر است که روی سرآن تعداد زیادی الیاف قرار دارد. اگر الیاف یا موهای آن از مواد طبیعی ساخته شده باشد به آنها بریستل گفته میشود.ام اگر الیاف از مواد مصنوعی ساخته شده باشد به آنها فیلامنت گفته میشود. به مجموعه ای از بریستل ها یا فیلامنت ها که در یک دسته کنار هم قرار گرفته اند یک Tuft گفته میشود.
آنها از نظر شکل و اندازه طراحی دسته و موادی که فیلامنت از آن تشکیل شده با هم متفاوتند. شکل انتهایی فیلامنت میتواند گرد (rounded) یا صاف (cut) باشد.مطالعات، تفاوت قابل توجهی بین انواع مسواک از نظر کیفیت کنترل پلاک نشان نداده اند.
اما ترجیح کلی استفاده از مسواکهایی با الیاف با انتهای گرد و نرم است تا از آسیب به دندانها و لثه جلوگیری به عمل آید.
در کل هر مسواکی که فرد بتواند به راحتی از آن استفاده کرده و کنترل پلاک مناسبی با آن داشته باشد برای آن فرد خاص مناسب است.در مورد زمان تعویض آنها نیز نظر واحدی وجود ندارد. بعضی از مطالعات بیان می کنند که هرگاه اولین علایم به هم ریختگی در الیاف مشاهده شد باید تعویض شود،
بعضی دیگر زمان ۳ ماه را برای جایگزین کردن مناسب دانسته اند بعضی از انواع انها فیلامنتهای رنگی خاصی دارند و شرکت سازنده ادعا نموده که هرگاه این فیلامنت ها شروع به تغییر رنگ نمایند زمان مناسب برای تعویض آنها خواهد بود.
Claydon در مطالعه مروری خود در سال ۲۰۰۸ بیان کرد که برداشتن دقیق پلاک از سطح دندان به وسیله مسواک به همراه کنترل پلاک بین دندانی روزی یکبار می تواند از شروع ژنژیویت و پوسیدگیهای بین دندانی جلوگیری کند ولی از آنجایی که خیلی از افراد نمیتوانند پلاک دندانی را در هر بار زدن به خوبی حذف کنند. دوبار استفاده از ان در روز سلامت لثه را به طور چشمگیری افزایش میدهد.
مسواک ها بر اساس سختی الیاف :
خیلی نرم (Extra soft)
نرم (Soft)
متوسط (Medium)
سخت (Hard)
تقسیم بندی انواع مسواک بر اساس سختی فیلامنت ها:
مسواکهای خیلی نرم معمولا به صورت موقتی و در افرادی که جراحی کرده اند توصیه میشود. آنها با الیاف نرم برای تمامی افراد و روشهای مسواک زدن پیشنهاد میشود.
مواردی که بر میزان سختی فیلامنت ها موثر هستند:
-طول فیلامنت
-قطر فیلامنت
-فاصله ی Tuft ها نسبت به یکدیگر
-تعداد فیلامنت های یک Tuft
-مواد تشکیل دهنده ی فیلامنت
سخن آخر:
هدف تیم تخصصی دندان پزشکی رویال دنت (با مدیریت دکتر رویا حامدی متخصص ارتودنسی و فلوشیپ ارتوسرجری و عضو هیئت علمی دانشگاه)، همواره ارائه بهترین خدمات جهت حفظ سلامت و بهداشت دهان و دندان های همه شما عزیزان است. ضمن سپاس از همراهی و توجه شما، امیدواریم از این مطالب بهره مند شده باشید.
با آرزوی سلامتی و تندرستی