ایمپلنت دندان چیست؟
یک نوع پروتز کاشتنی که با ظاهر میله مانند در استخوان فک جای میگیرد، ایمپلنت دندان میباشد که به آن کاشت دندان طبیعی نیز می گویند. جنس آن معمولا از تیتانیوم و یا زیرکونیا بوده که سازگاری کاملی با بدن دارند و هیچ حساسیتی برای محیط دهان ایجاد نمیکنند. ایمپلنت با قرار گرفتن در زیر بافت لثه، دقیقا مانند ریشه دندان عمل میکند و به همین جهت روکش دندان و یا دندان مصنوعی را در جای خود ثابت و محکم نگه میدارد. دندانپزشک، با ایجاد سوراخی در بافت لثه ایمپلنت را درون استخوان فک میگذارد که بعد از چند ماه به بافت استخوان جوش خواهد خورد. این پایه فلزی به صورت تک به تک و گروهی برای دندانها قابل استفاده میباشد و در واقع میتواند دارای شکل و تعدادی باشند که تاج دندان را به ریشه متصل میکنند.( مرکز دندانپزشکی تخصصی رویال دنت , بهترین ایمپلنت دندان در قلهک )
ایمپلنت برای چه افرادی مناسب است؟
ایمپلنت دندان یکی از موفق ترین روش ها برای جایگزینی دندان های از دست رفته است. بیش تر افرادی که از این مشکل رنج می برند، می توانند از این روش استفاده کنند. به طور کلی انجام این عمل نیازمند شرایط زیر می باشد :
- افرادی که لثه ی سالم دارند.
- افرادی که از سلامت عمومی بدن برخوردارند.
- افرادی که مقدار کافی استخوان برای جوش خوردن ایمپلنت دارند.
- افرادی که تعهد کافی نسبت به رعایت بهداشت دهان و دندان خود دارند.
ایمپلنت برای چه افرادی مناسب نیست؟
در حالی که ایمپلنت دندان یکی از بهترین روش ها برای جایگزینی دندان های از دست رفته می باشد، اما برخی افراد نمی توانند از این روش بهره ببرند. افرادی که شرایط زیر را دارند، نمی توانند کاندید مناسبی جهت انجام این درمان باشند :
- افرادی که دچار دیابت کنترل نشده هستند.
- افرادی که از سلامت عمومی خوبی برخوردار نیستند.
- بیمارانی که در حال پرتو درمانی در ناحیه ی صورت و گردن هستند.
- بیمارانی که داروهای خاص مصرف می کنند، به طور مثال داروهای استروئیدی، داروهای رقیق کننده ی خون و داروهایی که سیستم ایمنی بدن را سرکوب می کنند.
- افراد سیگاری، مصرف سیگار بر احتمال موفقیت ایمپلنت دندان تاثیر منفی خواهد داشت.
- افرادی که دندان قروچه دارند. این عمل ممکن است فشار زیادی به ایمپلنت ها وارد کند و در طولانی مدت، با ضربه زدن به ایمپلنت، به آن آسیب برساند.
( مرکز دندانپزشکی تخصصی رویال دنت , بهترین ایمپلنت دندان در قلهک )
مراحل جراحی کاشت ایمپلنت دندان
مرحله اول : تزریق بی حسی
برای کاشت ایمپلنت باید جراحی انجام شود. به همین علت برای جلوگیری از درد از بی حسی موضعی (و گاهی بی هوشی عمومی) استفاده میشود.
مرحله دوم : ارزیابی فک
ابتدا دندانپزشک ناحیه کاشت ایمپلنت را بررسی میکند. برای این کار ابتدا با استفاده از اسکالپل، برشی در بافت لثه ایجاد میشود تا دو زبانه بافتی (فلپ) حاصل شود. سپس با استفاده از ابزار دستی (الواتور) هر دو زبانه بافتی بالا کشیده میشود تا استخوان زیر آن مشخص شده و در معرض دید قرار بگیرد (مانند بالا زدن کاپوت ماشین). در حالت ایده آل، راس این بخش از فک باید نسبتا مسطح و هموار باشد. در صورتی که دندانپزشک وضعیت متفاوتی در فک ببیند، با استفاده از دریل دندانپزشکی استخوان را تغییر شکل داده و آن را به حالت مطلوب در می آورد.
توجه داشته باشید در مواردی که هیچ شکی در مورد آماده بودن بافت لثه و استخوان ناحیه کاشت ایمپلنت و همچنین تردیدی در مناسب بودن این ناحیه برای کاشت ایمپلنت وجود نداشته باشد، ممکن است نیازی به این شیوه ارزیابی فک وجود نداشته باشد و به جای بالا زدن زبانه بافتی فقط از برش دایره ای کوچکی استفاده شود که تنها اندکی از قطر ایمپلنت مورد نظر بیشتر است. پس از آن، دریل و کاشت ایمپلنت از طریق این منفذ ایجاد شده، انجام میشود. مزیت این کار این است که جراحت جراحی کاهش می یابد.
مرحله سوم : تعیین دقیق موقعیت ایمپلنت
سپس دندانپزشک با استفاده از مجموعه ای از مته ها که اندازه شان به ترتیب افزایش می یابد، سوراخی در استخوان فک ایجاد میکند. ابتدا دندانپزشک از مته گرد بسیار کوچک استفاده میکند تا سوراخ باریکی ایجاد شود. این سوراخ در بیرونی ترین لایه سخت استخوان نفوذ میکند و بعدا به تدریج مته های بلندتر استفاده میشوند که به داخل استخوان فرو میروند.
مرحله چهارم : ایجاد سوراخ پایلوت اولیه برای ایمپلنت
سوراخ اولی که با دریل ایجاد میشود، سوراخ پایلوت نام دارد که در آن از مته با قطر کم و کوتاه استفاده میشود تا سوراخ ایجاد شده به عنوان راهنما و نشان برای سوراخ کاریهای بعدی استفاده شود.
مرحله پنجم : ارزیابی جهت و راستای سوراخ پایلوت اولیه
همین که بخش اولیه سوراخ پایلوت ایجاد شد، دندانپزشک یک پین همراستا در سوراخ قرار میدهد تا بتواند جهت و راستای سوراخ را مجدد بررسی کند. در صورتی که راستای آن از موقعیت هدف دور شده باشد مثلا بیش از حد به یک سمت کج شده باشد، چون سوراخ عمیق و پهن نبوده میتوان موقعیت آن را اصلاح کرد.
( مرکز دندانپزشکی تخصصی رویال دنت , بهترین ایمپلنت دندان در قلهک )
مرحله ششم : تکمیل کردن سوراخ پایلوت
پس از تنظیمات مورد نیاز سوراخ پایلوت اولیه ، دریل کاری از سر گرفته میشود. این بار سوراخ پایلوت توسط دریل عمیق میشود تا به اندازه طول کامل ایمپلنت برسد. سپس ابزارهای اندازه دیگری در سوراخ قرار میگیرند تا عمق آن دقیقا اندازه گیری شود.
نکته بسیار مهم در این مرحله این است که در حین فرایند سوراخ کردن استخوان با دریل دندانپزشکی نباید استخوان بیش از حد گرم شود. ایجاد حرارت زیاد در استخوان باعث مرگ سلولهای استخوانی شده و در نتیجه مانع از یکپارچگی استخوان (جوش خوردن ایمپلنت به فک) میشود.
برای جلوگیری از این مشکل دندانپزشک باید از تیز بودن مته دریل و عدم استفاده از سرعت خیلی بالا یا وارد آوردن فشار زیاد اطمینان حاصل کند. در حین سوراخ کردن فک دائما محل کاشت ایمپلنت با آب یا محلول آب نمک خنک میشود.
مرحله هفتم : بررسی نهایی سوراخ ایمپلنت
دوباره پین داخل سوراخ قرار میگیرد تا مناسب بودن موقعیت و راستای آن تایید شود. همچنین مدرج بودن پین به دندانپزشک امکان میدهد عمق سوراخ را نیز دقیقا مشخص کند تا مطمئن شود به اندازه طول ایمپلنت است.
مرحله هشتم : عکس پرتوی ایکس از دهان
در برخی موارد موقعیت ایمپلنت ممکن است نزدیک به ساختارهای مهمی مانند عصبها، رگهای خونی یا ریشه دندانهای مجاور باشد. در این حالت دندانپزشک با عکس پرتوی ایکس در هنگامی که پین در داخل سوراخ ایمپلنت قرار دارد، وضعیت ایمپلنت نسبت به ساختارهای حساس را ارزیابی میکند.
مرحله نهم : آماده کردن قطر سوراخ برای قرار گیری ایمپلنت
دندانپزشک با چند مته که هر یک قطر بیشتری از مته پیشین دارند، قطر سوراخ را به اندازه ایمپلنت بزرگ میکند.
طول و قطر ایمپلنت بر اساس شرایط استخوان موجود در ناحیه کاشت، انتخاب میشود. به طور کلی ایمپلنت بزرگتر (در صورت امکان) بهتر است. علت این است که هر چه قطر و طول آن بزرگتر باشد، نیرویی که اعمال میشود بهتر به استخوان پیرامون توزیع میشود.
مرحله دهم : ارزیابی سوراخ نهایی
هنگامی که قطر سوراخ نیز با اندازه ایمپلنت متناسب شد، یک پین در سوراخ قرار میگیرد تا عمق و راستای آن را مجددا بررسی کند.
مرحله یازدهم : رزوه دار کردن سوراخ استخوان
در این مرحله دندانپزشک با استفاده از قلاویز (ابزارهایی که رزوه در داخل سوراخ ایجاد میکنند) دنده هایی در استخوان ایجاد میکند که با رزوه های پیچ ایمپلنت مطابقت دارد. اکنون سوراخ آماده جایگذاری ایمپلنت است.
برخی از انواع ایمپلنتها نیازی به قلاویز کردن سوراخ ندارند و خودشان هنگام جایگذاری در سوراخ، آن را شیار میدهند که به آنها ایمپلنت خود قلاویز (self-tapping) گفته میشود. در این موارد نیازی به انجام این مرحله به صورت جداگانه نیست.
مرحله دوازدهم : جایگذاری ایمپلنت
در این مرحله دندانپزشک پس از دنده دار کردن سوراخ ایمپلنت را در سوراخی ایجاد شده در فک قرار میدهد. این کار ممکن است به یکی از دو حالت زیر انجام شود :
- با استفاده از دریل
- به صورت دستی با استفاده از آچار
( مرکز دندانپزشکی تخصصی رویال دنت , بهترین ایمپلنت دندان در قلهک )
مرحله سیزدهم : بستن محل جراحی
کلاهک ایمپلنت : در این مرحله دندانپزشک یک کلاهک به نام هیلینگ کپ را در بخش بیرون زده ایمپلنت پیچ میکند تا راه نفوذی از دهان به زیر لثه و داخل ایمپلنت وجود نداشته باشد و ایمپلنت از محیط دهان کاملا ایزوله شود.
بخیه : سپس دو زبانه لثه برش خورده و شکل دهی میشوند تا با موقعیت جدید خود سازگار شوند و کاملا دور هیلینگ کپ ایمپلنت را بگیرند. تعدادی بخیه در این بخش از لثه زده میشود تا آنها را سر جای خود نگه دارد.
التیام لثه : معمولا حدود هفت تا ده روز طول میکشد تا لثه جوش بخورد و بخیه کشیده شود. در این زمان لثه کاملا جوش خورده است. معمولا ایمپلنت سه تا شش ماه طول میکشد تا فرایند یکپارچگی استخوان را پشت سر بگذارد. با این حال این زمان بسته به هر فرد متفاوت است.
مرحله چهاردهم : یکپارچگی استخوان
پس از سه تا شش ماه که ایمپلنت به استخوان جوش خورد، مرحله نهایی که سوار کردن ترمیم بر روی ایمپلنت (روکش، بریج یا دندان مصنوعی) است انجام میشود. در برخی موارد میتوان در همان روز جراحی کاشت ایمپلنت ترمیم را روی ایمپلنت نصب کرد (ایمپلنت یک روزه).
گاهی نیز میتوان در مدت فرایند یکپارچگی استخوان موقتا روکش دندان بر روی ایمپلنت قرار داد تا زیبایی لبخند حفظ شود. تنها در صورتی میتوان این کار را انجام داد که ایمپلنت از ثبات اولیه خوبی برخوردار باشد. ترمیم موقتی باید به صورتی طراحی شود که بخش کمی از نیروی شدید فک که در اثر جویدن وارد میشود را به ایمپلنت وارد کند، چرا که هنوز ایمپلنت به استخوان جوش نخورده است و در این مرحله هرگز نباید هیچ حرکتی در ایمپلنت اتفاق بیفتد.
مرحله پانزدهم : سوار کردن پروتز روی ایمپلنت
پس از یکپارچگی استخوان ایمپلنت آماده دریافت ترمیم است. ممکن است ترمیم روکش دندان، بریج و یا دندان مصنوعی باشد. در این مرحله هیلینگ کپ که روی ایمپلنت پیچ شده بود، برداشته میشود و جای خود را به اباتمنت میدهد که واسط بین ایمپلنت و پروتز مصنوعی روی آن است.
( مرکز دندانپزشکی تخصصی رویال دنت , بهترین ایمپلنت دندان در قلهک )
معایب و مزایای ایمپلنت دندان چیست؟
مزیتهای ایمپلنت
کاشت دندان مزیت های زیادی به روش های دیگر دارد. مهم ترین مزیت آن از نظر سلامتی این است که نه تنها سلامت دندان های مجاور را به مخاطره نمیاندازد، بلکه از تحلیل رفتن استخوان فک پیشگیری می کند.
همچنین جویدن غذا و صحبت کردن برای بیمار راحت شده و همانند زمانی که از دندان های طبیعی و سالم خود استفاده می کرد، می تواند از دندان ایمپلنتی استفاده نماید.
بر خلاف دندان مصنوعی دیگر بیمار نگران تکان خوردن دندان و درآمدن آن نخواهد بود. بنابراین اعتماد به نفس او در حضور جمع و ارتباط با دیگران، تضعیف نمیشود. از نظر ظاهری نیز دندان ایمپلنتی بسیار شبیه دندان واقعی است و کسی متوجه تفاوت آن نمیشود.
( مرکز دندانپزشکی تخصصی رویال دنت , بهترین ایمپلنت دندان در قلهک )
معایب ایمپلنت
یکی از معایب کاشت دندان، احتمال عفونت، التهاب و درد پس از جراحی کاشت ایمپلنت دندان است که به ندرت اتفاق میافتد و در صورت وقوع، اگر به موقع آن رسیدگی شود به سادگی درمان میشود. یکی دیگر از عوارض ایمپلنت دندان ، هزینه بالای آن است که باعث میشود بسیاری از افراد نتوانند از این روش استفاده کنند. به خصوص در شرایطی که بیش از یک دندان خود را از دست داده اید، قیمت ایمپلنت تکی بسیار بیشتر از روشهای دیگر خواهد بود.
یکی از معایب کاشت ایمپلنت این است که در صورتی که استخوان کافی برای پشتیبانی فیکسچر نداشته باشید، نمیتوانید این روش را انتخاب کنید مگر این که پیش از آن، پیوند استخوان انجام دهید که بر هزینه درمان و طول دوره درمان میافزاید.
آیا کاشت دندان درد دارد؟
کاشت دندان معمولاً تحت بی حسی موضعی انجام میشود بنابراین هیچ دردی در حین عمل احساس نمیکنید. پس از برطرف شدن تاثیر ماده بی حسی، درد و ناراحتی شروع میشود که شدت آن در هر فردی متفاوت است. به طور کلی بیشتر افراد درد آن را شبیه درد پس از کشیدن دندان، گزارش میکنند.
برای کنترل درد میتوانید از کمپرس یخ بر روی پوست ناحیه عمل جراحی بلافاصله پس از کاشت استفاده کنید تا تورم و درد کاهش پیدا کند. دقت داشته باشید هرگز نباید قطعات یخ را مستقیماً بر روی پوست قرار دهید بلکه آن را داخل دستمال بپیچید.
معمولا با استفاده از مسکن بدون نسخه مانند ایبوپروفن یا استامینوفن میتوانید درد را برطرف کنید. در صورتی که عمل جراحی کاشت، تهاجمیتر باشد ممکن است نیاز به مسکن های نسخه ای وجود داشته باشد و همچنین احتمالاً طول دوره بهبودی طولانیتر خواهد بود. علاوه بر مسکن ممکن است آنتی بیوتیک و دهانشویه تجویز شود تا التیام بافتها تسریع شده و از عفونت جلوگیری شود.
طول عمر ایمپلنت دندان چقدر است؟
ایمپلنت برخلاف دندان طبیعی دچار پوسیدگی نمیشود اما ممکن است بافتهای پیرامون آن دچار التهاب و عفونت شوند که در صورت طول عمر آن را کاهش مییابد. با مراقبت مناسب میتوانید طول عمر و دوام ایمپلنت دندان را تا حد قابل توجهی افزایش دهید. به طوری که ممکن است تا آخر آن نیازی به تعویض آن نداشته باشید. به طور متوسط طول عمر ایمپلنت 25 سال برآورد میشود.
در صورت آلرژی به فلز، میتوان ایمپلنت کاشت؟
برای افرادی که به فلز آلرژی دارند و یا افرادی که به هر دلیلی نمیخواهند فیکسچر فلزی داشته باشد، روشهای جایگزین وجود دارد. فیکسچر زیرکونیا از مواد زیست سازگار غیر فلزی ساخته میشود که علاوه بر استحکام و مقاومت بالا، از مزیت زیبایی بیشتر برخوردار است چرا که رنگ آن سفید بوده و برخلاف پایه تیتانیومی، در صورت پسروی لثه با مشکل نمایان شدن قاعده فلزی دندان مواجه نمیشوید.
( مرکز دندانپزشکی تخصصی رویال دنت , بهترین ایمپلنت دندان در قلهک )
مراقبت های بعد از کاشت ایمپلنت
جهت جلوگیری از عوارض ایمپلنت دندان انجام معاینات دوره ای توسط پزشک متخصص و مراقبت های بعد از کاشت الزامی می باشد.در ادامه ی مطلب به بررسی این مراقبت ها می پردازیم :
- مسواک زدن روزانه و استفاده از نخ دندان و دهان شویه را فراموش نکنید.
- هر 6 ماه یکبار جهت بررسی سلامت ایمپلنت خود به پزشک مراجعه کنید.
- اگر دچار دندان قروچه هستید از نایت گارد استفاده کنید.
- عادت هایی از جمله جویدن یخ که باعث فشار آمدن به دندان می شود را ترک کنید.
- استعمال دخانیات، سیگار کشیدن و مصرف مشروبات الکلی را ترک کنید.
- افزایش کلسیم مصرفی جهت تقویت استخوان ها، می توانید مصرف غذاهایی که سرشار از کلسیم هستند را افزایش دهید.
- تا 72 ساعت از مصرف چای و قهوه و نوشیدنی های داغ خودداری کنید.
- مصرف غذا های نرم و مصرف دارو های تجویز شده توسط دندانپزشک
- تا 8 ساعت بعد از کاشت دهان شست و شو داده نشود.
- تا دو روز بعد از جراحی از مسواک و نخ دندان استفاده نشود و به جای آن دهان را با آب و نمک شستشو دهید.
- پرهیز از فعالیت های شدید تا 48 ساعت ابتدایی بعد از درمان