ایمپلنت دندانی چیست؟

ایمپلنت دندان که نوعی پروتز کاشتنی است یک روش جایگزینی مناسب برای دندان‌های از دست رفته بر اثر پوسیدگی، آسیب‌دیدگی یا بیماری لثه به‌شمار می‌آید. این روش به جای دندان مصنوعی استفاده می‌شود.  ایمپلنت‌ها با قرار گرفتن در بافت لثه و زیر استخوان فک مثل یک ریشه دندان طبیعی عمل می‌کنند. درواقع ایمپلنت دندان همان پیچ فلزی است که درون استخوان قرار می‌گیرد و پس از گذشت چند ماه به بافت آن پیوند می‌خورد. این پیچ به نوعی طراحی شده که جسم خارجی تلقی نشود و سازگاری درستی با فک شما خواهد داشت.

چرا ایمپلنت؟

هدف از کاربرد ایمپلنت های دندانی پیشگیری از تحلیل پیشرونده ی استخوان فک، ارتقای سلامت، جویدن مناسب تر تکلم بهتر و ارتقای زیبایی است.

 

مرکز دندان پزشکی تخصصی رویال دنت با مدیریت دکتر حامدی

چه گزینه های درمانی برای جایگزینی یک دندان از دست رفته وجود دارد؟

گزینه های متعددی برای این منظور در دسترس است:
الف) ایمپلنت در فضای بی دندان قرار داده شده سپس یک روکش روی آن نصب می گردد.

ب ) باتوجه به شرایط دندان های مجاور ناحیه ی بی دندان میتوان آنها را تراش داد و با ساخت یک بریج، فضای بی دندانی را پر نمود. طبیعی است که در این حالت ریشه دندان از دست رفته جایگزین نمیشود و روکش ساخته شده بر روی دندانهای مجاور فشار می آورد. این بریج به دندانهای پایه با استفاده از سمان مخصوص چسبانده میشود. در صورت عدم بهداشت مناسب خطر بروز پوسیدگی در دندانهای پایه و از دست رفتن آنها در دراز مدت وجود دارد.

ج) یک تک دندان از دست رفته را میتوان با یک پروتز متحرک نیز جایگزین کرد. هرچند به دلیل فشار کنترل نشده ای که پروتز متحرک روی دندانهای مجاور و بافت نرم و استخوان زیرین وارد میسازد بسیار مخرب بوده و در عمل تنها به عنوان یک درمان موقتی محسوب میگردد. این روش گاهی برای یک دوره زمانی کوتاه در حین ترمیم استخوان اطراف ایمپلنت پیشنهاد میشود.

چه گزینه های درمانی برای افراد بی دندان کامل وجود دارد؟

الف) استفاده از پروتز( دنچر) های متحرک بدون استفاده از ایمپلنت.
ب) برای فک پایین جایگذاری حداقل دو تا چهار ایمپلنت میتواند یک پروتز متحرک را حمایت کند.
ج) میتوان با گذاشتن بیش از چهار ایمپلنت، یک بریج بر پایه ایمپلنت برای بازسازی کل فک بی دندان استفاده کرد. برای درمان استاندارد پروتز ثابت بر پایه ی ایمپلنت برای افراد بی دندان، گذاشتن 6تا8 ایمپلنت برای فک پایین و 8تا10 ایمپلنت برای فک بالا مناسب می باشد.

مرکز دندانپزشکی تخصصی رویال دنت با مدیریت دکتر حامدی

استفاده از ایمپلنتهای دندانی برای جایگزینی دندانهای از دست رفته چه مزایایی دارد؟

(الف) روکشهای متکی بر ایمپلنت راحتی و حس یک دندان طبیعی را دارد.
ب) حتی پروتزهای متحرکی که بر پایه ایمپلنت میباشند نیز راحتی بسیار بالایی را به همراه دارد.
ج) نیاز به تراشیدن دندانهای مجاور ناحیه بی دندان بعنوان پایه نیست و آسیبی به آنها وارد نمی آید.

 

اگر فردی به تیتانیوم حساسیت داشته باشد میتواند از ایمپلنت دندانی استفاده کند؟

ایمپلنت های دندانی معمولا از تیتانیوم خالص ساخته نمیشوند و آلیاژی هستند که ترکیب اصلی آن تیتانیوم است. حساسیت به تیتانیوم بسیار نادر بوده در موارد کمی گزارش شده است.در صورتی که شما به تیتانیوم حساسیت دارید میتوانید از ایمپلنت هایی استفاده کنید که از جنس تیتانیوم نیست و استخوان شما آن را میپذیرد.

ایمپلنت های غیز فلزی چیست؟

در حقیقت ایمپلنت دندان غیر فلزی جایگزین ریشه دندان می باشد که به منظور ثابت نگه داشتن ریشه دندان درون استخوان فک قرار می گیرد.

از مزایای این نوع ایمپلنت میتوان به رنگ سفید سرامیک در مقایسه با رنگ خاکستری و نمای فلزی ایمپلنت های تیتانیومی اشاره نمود. اگرچه حساسیت به تیتانیوم بسیار نادر است ولی ایمپلنت های غیر فلزی برای کسانی که به فلز تیتانیوم حساسیت دارند گزینه ی بسیار مناسبی است.

آیا در دو فک میتوانم ایمپلنت داشته باشم؟ آیا ایمپلنت ها می تواند روبروی هم باشند و در جویدن مثل دندان طبیعی عمل کنند؟

ایمپلنت ها را میتوان برای جایگزینی دندانهای فک بالا و پایین استفاده نمود. در صورتی که شما در دو فک دندان نداشته باشید میتوانید آنها را با ایمپلنت جایگزین نمایید. ایمپلنتهای جایگذاری شده در دو فک تقریباً همانند دندان طبیعی قدرت جویدن دارند البته بدیهی است که میزان سایش روکش سرامیکی نسبت به دندان طبیعی متفاوت است. به همین دلیل و برای جلوگیری از آسیبهای وارده به ایمپلنت و از دست دادن آن مراجعات منظم دوره ای به دندان پزشک ضروری است.

ایمپلنت های دندانی چند سال میمانند و کارایی دارند؟

به‌طورکلی ایمپلنت حدود ۲۵ سال عمر می‌کند. اما ماندگاری آن به فاکتورهای مختلفی بستگی دارد. نوع مراقبت از ایمپلنت، تراکم استخوان فک، سیگارکشیدن، دندان قروچه، بیماری زمینه‌ای، مصرف داروهای خاص، سن بیمار و میزان تجربه و دانش جراح در میزان ماندگاری ایمپلنت تاثیرگذار هستند.

آیا داشتن ایمپلنت، همان حس داشتن دندان های طبیعی را دارد؟

در اطراف ریشه دمان حس داشتن دندان های طبیعی را دارد؟ندانها الیاف نازکی هستند که ریشه دندان را به استخوان اطراف متصل میکنند و یکی از مهمترین عملکرد آنها تحمل فشارهایی است که به دندان وارد میشود. به همین دلیل هنگام جویدن حس فشار به خوبی در دندان طبیعی درک میشود در اطراف ایمپلنت این الیاف وجود ندارند در نتیجه احساس جویدن و فشار روی آن نسبت به دندان طبیعی متفاوت است.

 

*ضمن سپاس از همراهی وتوجه شما عزیزان لطفا جهت مطالعه باقی مطالب به بخش دوم این مقاله در سایت مراجعه نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید