در بخش اول این مقاله به بررسی و پاسخ به پرسش های متداول بیماران ارتودنسی پرداختیم. اکنون توجه شما را به ادامه مطالب این مقاله جلب می نماییم.

آیا دستگاه های ارتودنسی موجب درد و ناراحتی میشوند؟

درمانهای ارتودنسی به هیچ وجه دردی مانند درد هنگام تزریق ندارند، بلکه فقط برای یک تا دو روز بعد از هر بار مراجعه دندانها در حین غذا خوردن کمی حساس می شوند در صورتی که این حساسیت در ۲-۱ روز اول آزار دهنده بود. میتوان از استامینوفن معمولی استفاده نمود هر چند در این موارد نیز اگر دارویی مصرف نشود پس از گذشت ۲-۱ روز این حساسیت خود به خود برطرف میشود.

آیا ارتودنسی مانع انجام ورزش های سنگین و یا حرفه ای است؟

در حین ارتودنسی هر ورزشی به هر مقداری قابل انجام است. اما باید مراقب باشید که ضربه ای به دهان و صورت وارد نشود.

آیا ارتودنسی ریشه ی دندان هایم را سست میکند؟ و یا موجب خرابی آنها میشود؟

درمان ارتودنسی میتواند باعث تحلیل ریشه دندان ها به مقدارکمی شود که در اکثر اوقات هیچ مشکلی برای دندان ها ایجاد نمیکند. در ضمن در طی ارتودنسی، اگر مسواک و نخ دندان و دهانشویه به شکل مرتب استفاده شود، پوسیدگی ای در دندان ها ایجاد نمیشود.

چه نوع مسواکی برای دندان هایم، بعد از ارتودنسی مناسب است؟

اولین گامی که باید برای پاسخ به سوال ” بعد از ارتودنسی چگونه مسواک بزنیم ” بردارید، انتخاب مسواک نرم و مناسب است. مسواکی که در این زمینه انتخاب می‌کنید باید داری بافت نرم و لثه کش باشد تا با کمترین میزان آسیب، بتواند در تمیز کردن دندان‌های شما کمک کننده باشد. همچنین برای این کار باید از مسواک‌های بین‌دندانی استفاده کنید تا بتوانید به خوبی به تمیز کردن فاصله بین دندان‌ها بپردازید و تمام مواد غذایی و جرم‌های باقی مانده در این فضاها را از بین ببرید.

آیا برای مسواک زدن دندان هایم در حین درمان ارتودنسی باید ساعتها وقت صرف کنم؟

تا حدودی زمان مسواک زدن دندانها در حین ارتودنسی افزایش می یابد. در ضمن در ابتدا که هنوز در چگونگی تمیز کردن دستگاهها مهارت ندارید ممکن است کمی زمان بیشتری برای تمیز کردن دندانها وقت لازم باشد. در حین ارتودنسی استفاده از مسواک و نخ دندان مخصوص لازم و ضروری است. پس از صبحانه ناهار و شام ابتدا از مسواک معمولی خود استفاده کنید. سپس برای تمیز کردن اطراف براکتها و سیم های ارتودنسی از مسواک مخصوص مسواک بین دندانی که شبیه شیشه شور کوچک است استفاده نمایید روزی حداقل یک بار از نخ دندان مخصوص ارتودنسی (سوپر فلاس) جهت تمیز کردن سطوح بین دندانی استفاده کنید. دهانشویه ی فلوراید ایرانی از داروخانه تهیه نمایید و هفته ای دو شب پس از مسواک و نخ دندان به اندازه ی درب دهانشویه به مدت ۱ تا ۲ دقیقه در دهان قرقره کنید. پس از آن دهانشویه را از دهان خارج کنید و تا ۲ ساعت نه دهانتان را بشویید، نه چیزی بخورید و نه چیزی بنوشید. در طول ۲ سال ارتودنسی، همواره هفته ای ۲ شب از دهانشویه فلوراید جهت جلوگیری از پوسیدگی استفاده کنید.

آیا در حین ارتودنسی میتوان از مسواک برقی استفاده کرد؟

استفاده از مسواک‌های برقی برای کسانی که سیم‌کشی‌های ارتودنسی دارند، آسان و بی‌خطر است. این نوع مسواک‌ها هنگام وارد شدن فشار زیاد در حین مسواک زدن دندان‌ها، به شما هشدار می‌دهند، تا از آسیب دیدن براکت‌ها و سیم‌ها جلوگیری شود. فقط باید بسیار مراقب باشید که در حین استفاده از مسواک برقی به براکت ها و سیم ها ضربه ای وارد نشود.

آیا در طول ارتودنسی باید از نخ دندان هم استفاده کنم ؟ اگر استفاده نکنم چه اتفاقی می افتد؟

بله، البته! مسواک زدن به تنهایی نمی‌تواند تمام مواد غذایی بین دندان‌ها و براکت‌ها را تمیز کند چون اولاً ذرات غذا قابل مشاهده نیستند و در ثانی مسواک نمی‌تواند وارد آن قسمت‌ها شود پس بهترین روش کشیدن نخ دندان است. اگر شما بعد از هر وعده غذایی نخ دندان نکشید این باعث می‌شود ته‌مانده غذاها و مواد خوراکی که بین دندان‌ها و لابه‌لای براکت‌ها مخفی شده‌اند سبب تکثیر باکتری و میکروب در این قسمت‌ها شود. به مرور زمان زیاد شدن این باکتری‌ها سبب خرابی دندان و پوسیدگی آن می‌شود و این باعث بروز لکه‌های سفید، زرد شدن رنگ دندان‌ها، بوی بد دهان و بیماری‌های لثه و در نهایت از بین رفتن دندان‌ها شود.

بعد از شروع درمان ارتودنسی هر چند وقت یکبار لازم است به متخصص مراجعه کنم؟

به پیشنهاد دکتر حامدی معمولا هر 4-3 هفته یکبار دستگاه ها باید توسط متخصص ارتودنسی تنظیم شوند.

چه زمانی برای شروع درمان ثابت ارتودنسی مناسب است؟

تا هر سنی که لثه ها سالم باشند، میتوان درمان ارتودنسی را انجام داد. اما در اغلب موارد می‌توان درمان ارتودنسی را با شروع ریزش دندان‌ها و درآمدن دندان‌های جدید آغاز نمود. معمولاً، درآمدن دندان‌های دائمی در سنین بین 8 تا 14 سالگی رشد می‌کنند. بنابراین بهترین سن برای انجام ارتودنسی بین 9 تا 14 سالگی است. لازم به ذکر است که آن دسته کودکانی که مشکلات تکاملی فکی دارند، باید از 3-2 سالگی تحت مشاوره ی ارتودنسی قرار گیرند. یکی از روشهای درمانی مناسب در سنین کودکی خارج کردن برخی از دندانهای شیری است. با انجام به موقع این درمان از شدت نامرتبی های دندانی و نیاز به درمانهای تخصصی ارتودنسی در آینده کاسته میشود.

چه مدت زمان باید تحت درمان ارتودنسی باشم؟

مدت زمان درمان به شدت نامرتبی دندان های شما بستگی دارد. متخصص ارتودنسی حدود مدت زمان درمان را قبل از شروع آن شرح میدهد ولی معمولا 3-2 سال درمان جهت اصلاح نامرتبی دندان ها به طول می انجامد.

 

چه نکات غذایی را در باید طول درمان ارتودنسی رعایت کنم؟

در حین 2 سال درمان ارتودنسی ثابت ( نه متحرک) توصیه های تغذیه ای زیر را رعایت کنید:
– از خوردن غذاهای سخت و چسبنده خودداری نمایید.
– غذای معمولی (برنج، خورشت، گوشت، مرغ) را می توانید با خیال راحت بخورید ولی مصرف غذای سفت ممنوع است: خوردن ته دیگ و نان برشته، گاز زدن میوه، شکلات و ساندویچ ممنوع است.
– در ابتدای درمان ارتودنسی مصرف مواد رنگی مثل چای پررنگ، نوشابه، زعفران، رب گوجه به مدت یکی دو روز ممنوع است.
– آدامس به دلیل خاصیت چسبندگی ممکن است موجب آسیب به براکت ها و سیم های ارتودنسی شود و پس از هر بار آدامس جویدن باید دندانها به دقت مسواک زده شوند.
*لازم به ذکر است که اگر به دلیل حساسیت دندانها از خوردن غذاهای معمولی جویدنی امتناع بورزید، درد دندانها به مدت طولانی تری شما را آزار میدهد.

اگر در حین ارتودنسی دندان ها نیاز به جرم گیری یا پرکردن داشته باشند، چه باید کرد؟

در بیمارانی که دستگاه های ارتودنسی ( براکت و سیم: سیم پیچی دندان ها) دارند نیز امکان جرم گیری یا پر کردن فراهم و فقط نیازمند هماهنگی بین متخصص ارتودنسی و دندان پزشک می باشد. پس نیازی به نگرانی نیست.

آیا در حین ارتودنسی میتوانم دستگاه ها را به شکل موقت  مثلا برای مراسمی خاص، بردارم و سپس دوباره گذاشته شود؟

بله! در حین درمان میتوانیم در موارد خاص براکت ها و سیم ها را به شکل موقت برداریم و پس از مدت کوتاهی دوباره انجام شود. اما باید توجه داشته باشید که براکت های برداشته شده دور ریخته میشوند و برای ارتودنسی مجدد، نیاز به براکت های جدید دارید و این مورد شامل هزینه ی مختصری خواهد شد.

آیا در حین درمان ارتودنسی میتوانم باردار شوم؟ مشکلی پیش نمی آید؟

در دوران بارداری به دلیل تغییرات هورمونی، لثه ها بسیار حساس میشوند و رعایت مسواک و نخ دندان و بهداشت دهان بسیار مورد اهمیت است. بنابراین اگر مراقبت بهداشتی با دقت و به درستی انجام شود، بارداری در حین ارتودنسی مانعی ندارد.

اگر قسمتی از دستگاه ارتودنسی شکسته شود، آیا باید درمان ارتودنسی را از ابتدا شروع کنم؟

خیر، اما هنگام آسیب دیدن دستگاه ها حتما با مطب تماس بگیرید و به ارتودنتیست خود اطلاع دهید. در ضمن به یاد داشته باشید که آسیب دیدن دستگاه  ها موجب طولانی تر شدن مدت زمان ارتودنسی میگردد.

از وقتی ارتودنسی را شروع کردم هرچند وقت یکبار برخی از دندان هایم لق میشوند. این اتفاق طبیعی است؟

اگر در حین درمان ارتودنسی احساس کردید که برخی از دندانها دچار لقی مختصری شدند اصلا جای نگرانی نیست در اثر نیروهای ارتودنسی واکنشهایی در لثه و استخوان اطراف دندانها رخ میدهند که منجر به لقی مختصر تا متوسط دندانها میشوند پس از مدتی بطور خود به خود لقی دندانها از بین میرود. در زمانی که لقی ایجاد میشود بیمار نباید با دست و یا زبان با دندانها بازی کند و نیازی به بررسی روزانه ی میزان لقی توسط بیمار نیست.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید