آشنایی با صفر تا صد پروتز دندان

زمانی که یکی از دندان‌های شما از دست می‌رود، علاوه‌برآنکه در زیبایی لبخند شما تاثیر دارد، بر توانایی شما در جویدن نیز اثر می‌گذارد و می‌تواند رفته رفته سلامت استخوان فک را نیز با مشکل مواجه کند. از همین رو باید به دنبال روشی بود که با انجام آن از رخ دادن این مشکلات جلوگیری کرد. روش‌های متفاوتی برای حل این مشکل وجود دارد که پروتز دندان یکی از این روش‌ها محسوب می‌شود.( دندانپزشکی تخصصی رویال دنت, آشنایی با صفر تا صد پروتز دندان )

پروتز دندان چیست؟

پروتز دندانی (Dental Prosthesis) از جمله دستگاه‌هایی است که می‌تواند جایگزین دندان‌های از دسته رفته شود یا نقص‌های مربوط به دندان را بپوشاند. همچنین لازم است بدانید که پروتز‌های دندانی انواع متفاوتی دارند که عبارتند از:

  • تاج دندان (Dental crowns)
  • ایمپلنت دندان (Dental implant)
  • بریج یا پل دندانی (Dental bridge)
  • دندان مصنوعی یا پروتز کامل (dentures)
  • روکش‌های دندانی (Dental veneers)

هرکدام از این پروتزها ویژگی‌های مخصوص به خود را دارند و پزشک هرکدام از آن‌ها را براساس شرایطی خاص توصیه می‌کند. حال در ادامه با هریک از انواع پروتز دندان آشنا خواهیم شد.

آشنایی با صفر تا صد پروتز دندان
(( دندانپزشکی تخصصی رویال دنت ))

تاج دندان (Dental crowns)

تاج دندان درواقع کلاهکی است که مطابق رنگ و شکل دندان طبیعی ساخته می‌شود و بالای دندان قرار می‌گیرد. این درمان زمانی مورداستفاده قرار می‌گیرد که دندان طبیعی به دلیل آسیب یا پوسیدگی شدید دیگر توانایی نگهداری از تاج دندان را ندارد.

از همین رو دندان‌پزشک در ابتدا دندان طبیعی را می‌کشد و سپس پیچ ایمپلنت را در استخوان فک قرار می‌دهد و پس از کاشت ایمپلنت یک تاج دندان موقت را روی پیچ ایمپلنت قرار می‌دهد تا شرایط برای قرارگیری تاج دندان دائمی فراهم شود. این روش بیشتر زمانی که دندان‌های از دست رفته کنار یکدیگر نیستند مورد استفاده قرار می‌گیرد.

تاج دندان معمولا یک روش دائمی برای جبران دندان از دست رفته محسوب می‌شود و بسته به نحوه‌ی نگهداری شما از آن‌ بین 5 تا 15 سال یا حتی بیشتر ماندگار خواهد بود. شما می‌توانید با این نوع پروتز دندان مانند دندان‌های طبیعی برخورد کنید و آن‌ها را مسواک بزنید یا نخ دندان بکشید.

ایمپلنت دندان (Dental implant)

از دیگر انواع پروتز دندان که می‌تواند جایگزین مناسبی برای دندان‌های از دست رفته باشد، ایمپلنت دندان است. این پروتز در استخوان فک قرار می‌گیرد و با تشکیل مواد استخوانی جدید در اطراف آن ثابت می‏شود. درواقع می‌توان گفت ایمپلنت‌های دندانی مثل ریشه‌های دندان هستند و می‌توانند جایگزین یک، چند یا کل ردیف دندان‌ها شوند.

ایمپلنت‌ها از جمله روش‌های بادوام هستند و می‌توانند برکیفیت زندگی تاثیرات مثبتی را به همراه داشته باشند. البته ایمپلنت‌های دندان که امروزه بسیار مورد توجه نیز قرار گرفته‌اند، می‌توانند عوارضی را نیز به همراه داشته باشند که این عوارض عبارتند از:

  • شل شدن پیچ‏های ایمپلنت
  • ترک خوردگی یا شکستگی آن‌ها
  • به مشکل خوردن لثه و بافت نرم اطراف لمینت

بریج یا پل دندانی (Dental bridge)

بریج دندان که به پل دندان نیز معروف است، نوعی دندان مصنوعی محسوب می‌شود که برای پر کردن جای خالی دندان‌های از دست رفته مورداستفاده قرار می‌گیرد. همچنین باید گفت بریج‌های دندانی از جنس مقاومی برخوردار هستند که می‌توانند دندان‌های مجاور پوسیده و آسیب دیده را نیز ترمیم کنند.

بریج یا پل دندانی معمولا از مواد مختلفی چون طلا، آلیاژ طلا، پرسلان یا آلیاژ فلز ساخته می‌شود، اما افراد معمولا از جنس پرسلان آن استفاده می‌کنند، زیرا ظاهری طبیعی‌تر دارد. البته لازم است بدانید که بریج‌ها خود نیز انواع متفاوتی دارند که می‌توان به بریج سنتی، کانتی لور، مریلند و بریج پشتیبانی شده با ایمپلنت اشاره کرد.

حال اگر شما یک یا چندتا از دندان‌های دائمی خود را از دست داده‌اید و وضعیت سلامتی دهان و دندان شما وضعیت خوبی دارد، می‌توانید از این پروتز دندان استفاده کنید. روند درمان کوتاه است و نسبت به سایر روش‌ها هزینه‌ی مناسب‌‌تری دارد.

دندان مصنوعی یا پروتز کامل (dentures)

این پروتز دندان دستگاهی است که مانند دندان‌های طبیعی ساخته می‌شود و به‌خوبی روی لثه‌ها قرار می‌گیرد. توجه داشته باشید که دندان مصنوعی انواع مختلفی دارد که شما باید براساس سلیقه و نیازی که دارید، یکی از این انواع را انتخاب کنید. رایج‌ترین انواع دندان مصنوعی عبارتند از:

  • پروتزهای کامل که جایگزین همه‌ی دندان‌های شما می‌شوند و باید روزانه آن‌ها را برای تمیز کردن بردارید.
  • پروتزهای جزئی متحرک که برای برخی از دندان‌های از دست رفته استفاده می‌شوند.
  • پروتزهای جزئی ثابت که به‌عنوان پل‌های تحت حمایت ایمپلنت شناخته می‌شوند.
  • پروتزهای نگهدارنده ایمپلنت که روی ایمپلنت‌ها قرار می‌گیرند و باید روزانه آن‌ها را بردارید و تمیز کنید.

روکش‌های دندانی (Dental veneers)

آخرین نوع پروتز دندان که می‌توان به آن اشاره کرد، روکش‌ها یا وینرها هستند که روی دندان‌ها قرار می‌گیرند و به بهبود رنگ و ظاهر دندان‌های طبیعی کمک می‌کنند. روند انجام این پروتز به این شکل است که دندان‌پزشک در ابتدا مینای دندان‌های شما را تراش می‌دهد و قالبی از دندان‌های شما می‌گیرد.
در ادامه تکنسین‌های آزمایشگاهی با استفاده از این قالب روکش موردنظر را از پرسلن یا مواد کامپوزیت رزین می‌سازند که این روند می‌تواند چند هفته طول بکشد. در ادامه دندان‌پزشک این روکش‌ها را به دندان‌های شما می‌چسباند و از اشعه ماوراءبنفش برای سفت کردن ونیر به دندان‌ها استفاده می‌کند. این روکش‌ها معمولا بین 10 تا 15 سال دوام دارند و هرچه شما از آن‌ها بهتر نگهداری کنید، ماندگاری آن‌ها بیشتر خواهد شد.

 

( دندانپزشکی تخصصی رویال دنت, آشنایی با صفر تا صد پروتز دندان )

آشنایی با صفر تا صد پروتز دندان
(( دندانپزشکی تخصصی رویال دنت ))

 

مزایای پروتز دندان چیست؟

تابه‌اینجا با چیستی پروتز دندان و انواعی که دارد آشنا شدیم، حال شاید برای شما سوال پیش آید که این روش چه مزایایی دارد که در ادامه به آن‌ها اشاره خواهیم کرد.

  • بهبود ظاهر دندان‌ها و افزایش اعتمادبه‌نفس فرد
  • توانایی جویدن شما را بهبود می‌بخشد
  • حمایت از سلامت و استحکام لثه‌ها
  • حمایت از استحکام سایر دندان‌ها

چه زمانی باید به دندان‌پزشک مراجعه کنیم؟

اگر به‌تازگی دندانی را از دست داده‌اید یا مدتی است که از این موضوع می‌گذرد، توصیه می‌شود در اولین زمان به دندان‌پزشک مراجعه کنید، زیرا یک دندان از دست رفته می‌تواند به از دست دادن استخوان اطراف آن دندان نیز منجر شود و خطر بیماری لثه را افزایش دهد. درواقع هرچه دیرتر به دندان‌پزشک مراجعه کنید، آسیب گسترده‏تر می‌شود و مسلما درمان آن نیز سخت‌تر خواهد شد.

جمع‌بندی

همان‌طورکه مطالعه کردید، در این مقاله در رابطه با پروتز دندان، انواع آن و کاندیدای مناسب این درمان صحبت کردیم. حال اگر شما یک یا چند دندان از دست رفته دارید، می‌توانید به مرکز دندانپزشکی رویال مراجعه کنید تا توسط بهترین دندان‌پزشک‌ها معاینه شوید و درمان موردنظر را انجام دهید. دقت داشته باشید که در این مجموعه از جدیدترین متدها و روش‌های پزشکی استفاده می‌شود، در نتیجه‌ بهترین نتیجه حاصل خواهد شد.

 

حتما این مطلب را هم میپسندید…

حتما این مطلب را هم میپسندید…

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید