بسمه تعالی

آشنایی با الاستیک ها و کاربرد آنها در ارتودنسی
(بخش دوم)

آیا الاستیک ها درد دارند؟

در این مقاله قصد داریم به معرفی الاستیک ها و کاربرد آنها در ارتودنسی توسط دکتر رویا حامدی متخصص ارتودنسی و فلوشیپ ارتوسرجری، عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی و مدیر مرکز تخصصی دندانپزشکی رویال دنت قلهک بپردازیم.

زمان تعویض الاستیک ارتودنسی:
به دلیل اینکه این کش‌ها بعد از مدتی خاصیت ارتجاعی خود را از دست می‌دهند باید تعویض شوند تا کارایی مطلوبی را داشته باشند.
تعداد دفعات اینکار معمولا به جنس، قدرت و ضخامت کش بستگی دارد. اما طبق قانون کلی، کش الاستیک ارتودنسی باید حداقل 2 بار در روز عوض شوند، مثلا پس از صبحانه و پیش از خواب.
البته برخی منابع هم تاکید می‌کنند که از یک کش بیشتر از 8 ساعت استفاده نکنید، و توصیه می‌کنند 3 تا 4 بار در روز آنها را عوض کنید. در هرصورت، شما باید مطمئن شوید که طبق توصیه‌های ارتودنتیست خودتان از الاستیک‌های تجویزشده استفاده می‌کنید.

توجه! برخی بیماران تصور می‌کنند که در صورت استفاده از دو الاستیک (به جای یک الاستیک) فشار دو برابر می‌شود و درمان سریع‌تر پیش می‌رود. این تصور کاملا غلط است و اینکار اصلا توصیه نمی‌شود.

کش ها در ارتودنسی چیست و چه کاربردی دارد

ارتودنسی چیست؟ (بخش دوم)

استفاده از کش دندان یا الاستیک ها در ارتودنسی چه مزایا و معایبی دارد؟
پیش از این دانستیم که مزیت اصلیِ این الاستیک‌ها تسریع روند درمان و کمک به اصلاح ناهنجاری‌های بایت است. با این حال، کش‌ها می‌توانند از چندجهت برای بیمار چالش‌زا باشند:
درد:
بنابر نظر دکتر رویا حامدی متخصص ارتودنسی و فلوشیپ ارتوسرجری، از آنجا که کش دندان ارتودنسی فشار مضاعفی به دندان‌ها و فک وارد می‌کند، ممکن است هنگام شروع استفاده از آنها دردی موقت داشته باشید. این مشکل به مرور عادی و برطرف می‌شود، اما می‌توان از مسکن‌های بدون نسخه هم برای رفع آن استفاده کرد.
واکنش آلرژیک:
بیشتر الاستیک‌ها حاوی لاتکس هستند، و ممکن است در برخی بیماران باعث حساسیت شود. طبق نظر دکتر رویا حامدی مدیر دندانپزشکی تخصصی رویال دنت قلهک، اگر به لاتکس حساسیت دارید، حتما به ارتودنتیست خود اطلاع دهید تا از الاستیک ارتودنسی مصنوعی استفاده شود.
پارگی:
رابربندها ممکن است هنگامی که در دهان هستند یا سعی دارید جایگزین‌شان کنید دچار آسیب شوند.

 

انواع سیم ارتودنسی

ارتودنسي چيست؟

 

استفاده دقیق:
بیمار باید از انواع کش های ارتودنسی طبق دستورالعمل‌های پزشک استفاده کند تا نتیجه آن را ببیند. بنابر توصیه ی دکتر رویا حامدی متخصص ارتودنسی و فلوشیپ ارتوسرجری و مدیر مرکز تخصصی دندانپزشکی رویال دنت، بیمار باید کاملا آگاه باشد که حتی تاخیرهای یکی‌دو ساعته هنگام تعویض و یا تعویض الاستیک‌ها می‌تواند روند درمان را مختل و طولانی کند، چون دندان‌ها باید همواره تحت فشار باشند تا به درستی و طبق برنامه‌ریزی متخصص حرکت کنند.

معرفی جایگزین‌های کش الاستیک ارتودنسی به پیشنهاد دکتر رویا حامدی متخصص ارتودنسی و فلوشیپ ارتوسرجری:
-پاور چین یا حلقه کشی
-هدگیر
– دستگاه های لنگر موقت که انواع آن شامل:
-فنر فورسس یا فورسوز (FORSUS)
-دستگاه پاور اسکوپ (Power Scope)
-دستگاه فانکشنال هربست (Herbst)
-فنر (Spring)

 

ارتودنسی در قلهک شریعتی

آیا الاستیک ارتودنسی مخصوص ارتودنسی ثابت است؟
این کش‌ها در اکثر مواقع با بریس‌های سنتی و براکت‌های معمولی استفاده می‌شوند؛ اما در شرایط خاص، امکان استفاده از آنها با ارتودنسی متحرک (با پلاک‌های شفاف) هم است. در این حالت باید اتچمنت‌هایی را روی پلاک‌ها نصب کرد.

کش ارتودنسی درد دارد؟چقدر؟
کش الاستیک ارتودنسی فشار مضاعفی به دندان‌ها و فک وارد می‌کند، و شاید هنگام شروعِ استفاده منجر به درد شود. این درد موقتی است، اما می‌توان از مسکن‌های بدون نسخه برای رفع سریع آن هم استفاده کرد.

جمع بندی پایانی:
کش یا الاستیک ارتودنسی ممکن است به لوازم گوناگونی از جمله لیگاچورها، رابربندها، پاور چین‌ها و حتی اسپیسرهای حلقویِ کوچک اطلاق شود. اما در دقیق‌ترین حالت، منظور از کش دندان ارتودنسی همان کش‌هایی است که به اشکال مختلف دندان‌های فک بالا و پایین را به هم وصل می‌کنند.

این الاستیک‌ها، در همراهی با براکت‌ها و سیم‌ها، برای اعمال نیروی اضافی به نواحی خاصی از دهان استفاده می‌شوند. آنها بیشتر برای اصلاح فک‌های ناهماهنگ استفاده می‌شوند، اما کاربردهای دیگری هم دارند. دکتر رویا حامدی متخصص ارتودنسی توصیه میکنند که اگر درمان‌تان شامل استفاده از انواع کش ارتودنسی می‌شود، دستورالعمل‌های ارتودنتیست خود را درباره نحوه نگهداری، تعویض و سایر موارد به دقت دنبال کنید تا در زمان مشخص‌شده به نتیجه مطلوب برسید.

تکنیک های مسواک زدن

سخن آخر:
هدف تیم تخصصی دندان پزشکی رویال دنت (با مدیریت دکتر رویا حامدی متخصص ارتودنسی و فلوشیپ ارتوسرجری و عضو هیئت علمی دانشگاه)، همواره ارائه بهترین خدمات جهت حفظ سلامت و بهداشت دهان و دندان های همه شما عزیزان است . به همین منظور در این مقاله به بررسی کاربرد الاستیک ها در ارتودنسی و معرفی آنها برای آشنایی و بهره مندی هرچه بیشتر شما عزیزان، پرداختیم. ضمن سپاس از همراهی و توجه شما، امیدواریم از این مطالب بهره مند شده باشید.
با آرزوی سلامتی و تندرستی

 

ارتودنسی چیست؟ (انواع، معایب، مزایا، کاربرد، مراحل + هزینه)

واترجت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید