در این مقاله قصد داریم به معرفی الاستیک ها و کاربرد آنها در ارتودنسی به نقل از دکتر رویا حامدی متخصص ارتودنسی و فلوشیپ ارتوسرجری، عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی و مدیر مرکز تخصصی دندانپزشکی رویال دنت قلهک بپردازیم.
پیوند: https://royalldentcenter.ir/
الاستیک ارتودنسی چیست؟
کش یا الاستیک ارتودنسی (orthodontic Elastic) یکی از ابزار های ارتودنسی است که به کمک بریس ارتودنسی به درمان ناهنجاری هایی مانند اوربایت، آندر بایت، دیپ بایت و ناهنجاری های دیگر می پردازد. به کمک کش یا همان الاستیک ارتودنسی، طول درمان کاهش یافته و دندان ها و فک با سرعت بیشتری به سمت موقعیت صحیح خود حرکت می کنند.
علل استفاده از لاستیک ها در ارتودنسی چیست؟
کش ارتودنسی می تواند به قرار گرفتن دندان ها در موقعیت مناسب و درست خود کمک کند. بنابر نظر دکتر رویا حامدی متخصص ارتودنسی، گاهی اوقات بریس ارتودنسی به تنهایی قادر به تغییر موقعیت دندان و درمان برخی از ناهنجاری های دهان و دندان نیست که در این شرایط کش ارتودنسی به روند درمان کمک می کند. از کش ارتودنسی برای حرکت فکها یا دندانها در جهتهای خاص استفاده میشود. انجام این کار، به تنهایی از انواع ارتودنسی ثابت بر نمیآید و باید به صورت مکمل از الاستیکها نیز استفاده کرد. برای مثال، ممکن است از این کشها برای کمک به جلو یا عقب کشیدن یکی از فکها استفاده شود. یا حتی ممکن است برای حرکت یکی از فکها به صورت عرضی از الاستیک ارتودنسی کمک گرفته شود.
فواید استفاده از الاستیک ها در ارتودنسی :
-کش های ارتودنسی با داشتن خاصیت انعطاف پذیری، آسیبی به فک ها نمی رسانند.
-به روند درمان سرعت بیشتری می بخشند.
-کش های ارتودنسی با کمک به دیگر ابزار های ارتودنسی دندان می توانند نقش بسیار موثری را در درمان ایفا کنند.
-قیمت بسیار کمی دارند.
-معمولا به طور واضح دیده نمی شوند.
-امکان تعویض کش ها به راحتی وجود دارد.
انواع الاستیک ارتودنسی:
در ارتودنسی، ما دو نوع الاستیک داریم که خاصیت ارتجاعی داشته و هر کدام برای مقاصد خاصی توسط دکتر متخصص ارتودنسی استفاده میشود. یکی از این کشها کوچک است و با نام (orthodontic tie) یا لیگاشور شناخته میشود. این کشها به دور تنها یک براکت پیچیده میشوند. و نوع دوم، طولانیتر بوده و قطر بیشتری دارد. که دو یا بیشتر از دو براکت ارتودنسی را به هم متصل میکند. نوع دوم برای حرکت فکها در جهت خاص به کار برده میشوند. در ادامه به معرفی انواع کش های ارتودنسی توسط خانم دکتر رویا حامدی متخصص ارتودنسی و فلوشیپ ارتوسرجری میپردازیم:
انواع الاستیک ارتودنسی کدامند؟
-کش ارتودنسی O-Ring
این نوع کش به موجب حفظ سیم موجود شیار براکت، دور هر براکت قرار داده می شود و دارای رنگبندی های بسیار متنوع و زیبایی می باشد.
-کش ارتودنسی رابرند
به منظور اصلاح بایت و همچنین وارد کردن فشار به فک، از کش های رابرند استفاده می شود. این نوع کش ها دارای اندازه ای بزرگتر نسبت به نوع قبلی می باشند و دارای رنگ های مختلفی هستند.
-کش ارتودنسی مثلثی
به منظور جا به جایی و حرکت دندان ها به جلو و عقب، کش های ارتودنسی مثلثی می توانند انتخاب مناسبی باشند. این کش ها به شکل مثلث از دندان نیش بالا به آسیا و بعد از آن به نیش پایینی وصل می شوند.
-کش ارتودنسی کلاس 1
به منظور کاهش فاصله بین دندان ها این نوع کش ها از دندان آسیا بالا به دندان نیش پایین وصل می گردند.
-کش ارتودنسی کلاس 2
برای اینکه دندان های بالایی به سمت عقب کشیده شوند و یا بر عکس، کش های ارتودنسی کلاس 2، انتخاب مناسبی می باشند که از دندان نیش به دندان آسیای پایین وصل می شوند.
-کش ارتودنسی کلاس 3
این نوع کش ها به منظور افزایش سرعت برای حرکت دندان های پایینی به عقب و دندان های بالایی به جلو استفاده می شوند و نصب آن از دندان نیش پایین به آسیای بالا است.
-کش ارتودنسی جعبه ای
به منظور قرار گرفتن دندان ها روی یکدیگر از کش های ارتودنسی جعبه ای استفاده می شود و به دو دندان در بالا و پایین وصل می شود.
پیوند: https://royalldentcenter.ir/